המדע ה(לא) בדיוני שמאחורי מנוע הרכב החשמלי
המכוניות החשמליות כבר כאן, ורואים יותר ויותר מהן בכל יום. אבל מה היתרונות של רכב חשמלי, ואיך בדיוק עובד מנוע חשמלי? סידרנו לכם סקירה ידידותית של הדברים החשובים שכדאי לדעת על העתיד של שוק הרכב.
אם עדיין לא יצא לכם להכיר, יש לכם הזדמנות לקבל את המידע הכי “חם” על הטרנד הכי חזק בשוק הרכב – רכבים חשמליים. אבל בעוד שטרנדים באים וחולפים – הרכב החשמלי כאן להישאר. ולא סתם – היתרונות של הרכב רבים, ויש להם השפעה על מגוון של היבטים – החל בכיס שלכם ועד עתיד כדור הארץ כולו.
איך עובד המנוע החשמלי?
אם עד היום כולנו הכרנו את מנוע הבעירה הפנימית, שמונע בבנזין או בסולר, והמצבר היה רק זה שדואג להנעה ולכמה מערכות חשמליות קטנות (נעילה, חלונות, פנסים וכד’) – כללי המשחק משתנים כשמדובר ברכב חשמלי, שבו הסוללה היא הלב של המכונית. מכיוון שהסוללה צריכה לספק כוח למנוע החשמלי, שמניע את הגלגלים – הממדים והעוצמה שלה גדולים מאוד לעומת זו של רכב רגיל, והיא גם דורשת קירור באמצעות מערכת מיוחדת. לסוללת הרכב מצטרפת סוללה קטנה יותר, שמספקת אנרגיה לרכיבים החשמליים האחרים שהזכרנו קודם.
אז איך עובד מנוע חשמלי ברכב? טעינת רכב חשמלי נעשית, כמעט בכל המקרים, באמצעות כבל טעינה שיוצא מעמדת טעינה ומתחבר לשקע ההטענה במכונית. מהשקע הזרם עובר המרה מזרם AC לזרם DC, כדי להתאים לסוללה של הרכב ולהנעה של המכונית. ובתחנה הבאה, בין הסוללה והמנוע, הוא עובר דרך בקר שמווסת את מידת האנרגיה שצורך המנוע (ככל שהנסיעה מהירה יותר, המנוע יצרוך יותר חשמל) עד שלבסוף התמסורת האלקטרונית מעבירה את האנרגיה מהמנוע אל הגלגלים.
מה היתרונות של מנוע חשמלי?
אפילו שיש לרכב חשמלי כמה יתרונות ברורים מאליהם, שווה להזכיר אותם, ולספר על אחרים שעשויים להיות פחות מוכרים:
-
צמצום צריכת דלק
זוהי מטרה טובה וחשובה – לא רק מהבחינה של האטת דילול מקורות האנרגיה, אלא גם מבחינת זיהום האוויר. זה טוב יותר לכדור הארץ, וזה טוב יותר לעתיד של כולנו. והבונוס – ניתוק התלות בדלק גם מתבטא בצמצום ההוצאות הכספיות לעומת רכב רגיל.
-
תגובה מהירה וביצועים
לרכב חשמלי יש ביצועים מעולים שקשורים במהירות התגובה שלהם – בזכות התמסורת האלקטרונית שהזכרנו, היכולת של המנוע לספק אנרגיה לגלגלים היא כמעט מיידית, ואין בזבוז של אנרגיה.
-
שקט
מעבר לזה, מנוע חשמלי הוא שקט הרבה יותר מרכבים עם מנוע בעירה פנימית. הנסיעה בהם חלקה יותר ונעימה יותר למי שנוסע ברכב, וגם למי שמסביבו.
-
טיפולים תקופתיים
טיפולי הרכב נעשים בעיקר במחשב של הרכב, וכך נחסכים גם כתמי השמן וריחות הפיח שמוכרים לנו מהטיפולים הסטנדרטיים במוסכים. זו גם הסיבה שהרבה מהטיפולים יכולים להיעשות בבית הלקוח.
-
חלקים
המנוע החשמלי לא מתפרק לחלקים רבים כמו רכב רגיל עם מנוע בעירה פנימית – ולכן טיפולי התחזוקה פשוטים יותר וזולים יותר.
-
הטבות במיסוי
מדינות רבות מעוניינות לעודד את המעבר לשימוש ברכב עם הנעה חשמלית, ולהפחית את הזיהום ואת התלות בדלק – ולכן מציעות הטבות מס ברכישת רכב חשמלי וברישויו.
איך מטפלים נכון במנוע הרכב החשמלי?
תחזוקה של רכב חשמלי מצריכה גם היא מעט אנרגיה. הטיפול לרכב חשמלי כולל הקפדה על תנאי העבודה של הסוללה, מערכת הבלמים וההיגוי. יש כמה סוגי מנועים חשמליים, אבל זה נכון לכולם – רוב הטיפולים נעשים במחשב, והתרעות לגבי תקלות, או טיפולי תחזוקה שוטפת שצריך לעשות יופיעו גם הם במחשב. הטיפולים התקופתיים כוללים:
-
סוללה
יש להקפיד שניהול הסוללה ומערכת הקירור שלה עובדים באופן תקין – ומפלס נוזל הקירור תקין גם הוא. ביום-יום כדאי להקפיד, עד כמה שאפשר, שהרכב יחנה במקום מוצל, שבו הטמפרטורה בסביבת הסוללה לא תהיה חמה מאוד.
-
מערכת הבלמים וההיגוי
מרכז הכובד של הרכב החשמלי הוא בגחון, מפני ששם מותקנת הסוללה, שהיא גדולה וכבדה. רכב חשמלי יזדקק לאיזון וכיוון פרונט תכוף, יחסית לרכב רגיל.
-
פילטר אוויר ומיזוג אוויר
יצרן הרכב מגדיר בכל כמה זמן צריך להחליף את פילטר האוויר לתא הנוסעים ובכל כמה זמן יש לבדוק שמערכת מיזוג האוויר פועלת כמו שצריך.
הצצה לעתיד הרכבים החשמליים
העתיד של הרכבים החשמליים נמצא ב-XPENG. מותג רכב חשמלי שהחזון שלו הוא הרבה מעבר לתנועה מנקודה אחת לאחרת. המכוניות החשמליות של העתיד נועדו להיות מותאמות לצרכים הייחודיים של כל אחד ואחת, ולכן XPENG יוצק לתוכן מחשבה והקפדה על פרטים קטנים.
המכוניות החשמליות שלנו מצוידות במערכות מתקדמות מבוססות AI לסיוע בנהיגה – חלקן אוטומטיות וחלקן בהפעלה קולית. המכונית מצוידת בסנסורים רגישים בפריסה היקפית, שמנטרים את מצב הרכב, הסביבה והתנועה שסביבו – 360 מעלות, באופן רציף. מערכת ההפעלה וכל התוכנות שתומכות בה הן פיתוח עצמאי של XPENG, כך שהן מתעדכנות באופן שוטף, בדיוק לפי צורכי התוכנה והמשתמשים. את העדכונים לא צריך להוריד – הם מוזנים לרכב מרחוק, ואפילו אוטומטית.
רוצים להכיר מקרוב את דגמיXPENG , או לקבוע נסיעת מבחן באחד הדגמים המובילים של XPENG?